Lacuri şi vopsele pentru lemn
Vopseaua este o suspensie de pigmenți, coloranți, minerali sau organici, dispersați fin într-un liant (firnis, lac, ulei sicativ, apă etc), care după uscare dă o peliculă de rezistență, elasticitate și luciu diferite. Vopselele sunt colorante și acoperitoare, adică au proprietatea de a colora suprafața pe care sunt aplicate, astfel încât aspectul inițial al acesteia să nu mai fie vizibil.
Lacurile formează pelicula transparentă care pastrează aspectul natural al lemnului.
Din gama de produse (nitrocelulozice, poliuretanice, acrilice, ca să enumerăm numai cateva), împreună vom găsi soluţia potrivită pentru dumneavoastră.
Lacuri Poliuretanice
Sunt produse a căror întărire (uscare) este datorată unei reacţii chimice, ceea ce face ca pelicula de lac rezultată să aibă caracteristici superficiale superioare.
Sunt produse care, în general, se bazează pe principiul componentelor A+B (lac + întăritor). Lacul este un poliol, iar întăritorul un izocianat care, în urma reacţiei chimice, dau o răşină tridimensională solidă şi foarte dură, numită poliuretan.
Nu întotdeauna poliuretanii se prezintă ca şi componenta A+B. Sunt şi poliuretani într-un singur component. Principiul şi componentele sunt însă aceleaşi, numai că, cele două componente sunt amestecate de la început într-un solvent inert (cu care acestea nu reacţionează şi care le împiedică să reacţioneze între ele).
In momentul în care ia contactul cu aerul, solventul se evaporă, cele două componente vin în contact şi reacţionează.
Lacuri Nitrocelulozice
Au ca bază răşina nitrocelulozică dizolvată într-un amestec de solvenţi, care se evaporă în timp (timpul de uscare menţionat în fişa tehnică), formînd pelicula de lac.
Dacă, după uscare, se acţionează asupra peliculei de lac cu un solvent, aceasta se înmoaie, putand fi îndepătată. Acest lucru este un avantaj pentru remedierea defectelor, dar un dezavantaj deoarece arată slaba rezistenţă a peliculei de lac nitro la acţiuna diverşilor agenţi.
Sistemul de finisare nitro cuprinde grundul şi lacul nitrocelulozic. Există şi sisteme de finisare universale (fondo-finitura) cu un singur produs având atât caracteristicile grundului, cât şi cele ale lacului. Acest sistem se foloseşte când se doreşte un finisaj economic (când parametrii de calitate nu sunt o cerinţă primordială).
Lacuri Hidrodiluabile
Materialele hidrodiluabile sunt formulate din răşini solubile în apă, care prin evaporarea apei se concentrează, ceea ce duce la apariţia unei reacţii de polimerizare avansată, cu formarea peliculei de lac. Este practic o combinaţie între uscarea fizică şi cea chimică, deoarece, dacă se intervine cu apă după întărire, pelicula de lac nu se dizolvă, ea ne mai fiind solubilă în apă.
Ele sunt utilizate atat pentru finisarea mobilierului de interior, cat si pentru cel de exterior. Aceste produse sunt utilizate foarte mult datorita faptului ca sunt ecologice.